tiistai 4. kesäkuuta 2019

Retkipäivä bussilla Skopeloksen saareen läpi toiselle puolelle Clossaan ja Loudrakin satamaan.


Ei irtoa heteet!

Pohjois Sporadien mukavin saari meidän mielestä oli Alonnissoksen saari. Siellä oli monta hyvää ankkurilahtea ja maissa polkuja samoilla. Törmäsimme kahteen onneksi  kuolleeseen kyykäärmeeseen eräällä retkellämme.


Alonnissoksen aivan pohjoisimmasta jylhästä lahdesta saimme onnistuneen purjehduksen Kreikan pohjoisessa olevaan Khalkidiaan ja siellä keskimmäiseen "fingeriin" Sinthonian niemeen.
Sinthonian kärjessä on luonnon muovaama kaunis lahti Porto Koufo, josta lähtee aamuyöstä monta iso kalastusalusta merelle kalaa pyytämään. Talvi aikaan siellä pyydetään tonnikalaa. Kapukin veti uistinta veneen perässä aina kuin vain viitsi ja jaksoi, mutta ei vain onnistanut saada yhtään vonkaletta pyydykseen.
Kiersimme Sinthonian niemeä Dhiaporaksen kautta viimeisen "fingerin" Akti niemen juuressa olevaan Ammoulianin saaren edustalle ankkuriin. Täältä alkoi SNORKLAUS kausi olihan vesi jo ehtinyt lämmetä 18 asteiseksi.
Kiersimme Akti niemen ja kuuluisan Athos vuoren. Sen rinteillä näimme lukemattoman määrän luostareita pieniä ja isoja. Erikoista näissä luostareissa on se, että kaikilla naispuolisilla jopa eläimillä on sinne pääsy kielletty. Veneenkin on mentävä 1 mailin päästä ohi, jos miehistössä on naisia.

Taustalla pyhä Athos vuoriPitkästä aikaa hieman pidemmän 60M ja 11 tunnin loistavan purjehduksen jälkeen saavuimme ennen pimeän tuloa Thassos saaren eteläisimpään Astris lahteen. Aivan silmiä ja mieltä hivelevän kaunis paikka ja tilaa vain yhdelle veneelle. Maissa pääsi tepastelemaan hiekkateitä pitkin uusiin poukamiin ja aina vain kauniimpiin lahtiin.
KAVALA kaupunki on pohjoisin kääntöpisteemme. Olemme saaneet nauttia tänne tultaessa etelänpuoleisista tuulista ja nyt odotamme milloin se suuri ja mahtava p0hjoisenpuoleinen tuuli MELTEMI vie meidät myötätuulessa kohti etelää.
Kavalassa saatiin vihdoin maksettua uusi kreikan venevero TEPAI. Hyvä näin, koska Kavalasta lähtiessä Port Police tarkisti onko vero maksettu, huh, heh.


Apostoli Paavalille pyhitetty kirkko

Kavalasta bussilla Philippo argeologista aluetta katsomaan.
Nyt toukokuun lopulla on tullut kesä tänne pohjois Kreikkaan. Lämpötila on sellaista Suomen hyvän kesän luokkaa ja sateista johtuen täällä tuoksuu usein huumavan hyvältä. Ollaan nuuskittu vastaleikatun nurmikon, mullan, mäntymetsän ja kukkien ihania tuoksuja. Välimerelle tultuamme vasta täällä olemme saanet nauttia näistä Suomessa niin tutuista tuoksuista.
Thassokseen saatiin mukava tuuli purjeisiin ja ehdittiin sopivasti aallonmurtajaan kylkikiinnitykseen, kun ukkosrintama pyyhkäisi yli.


Thassoksessa alkoi PYÖRÄILY kausi ja viilletimme pitkin rantatietä uimaan milloin mistäkin hiekkarannasta. Mukava oli myös kiivetä ylös vanhan kaupungin ympäri menevälle muurille, josta oli upeat näköalat alas satamaan.


Thassoksen argeologisessa museosssa Apollon (auringon jumala) patsas

Dionysos (viinin jumala)

Bussilla surautimme Panagia vuoristokylään ja siellä seikkailimme jo hieman hylättyä polkua pitkin LOHIKÄÄRMEEN luolalle. Kysyessämme tietä tähän paikkaan eräs paikallinen neuvoi meitä, että on liian aikaista mennä sinne, sillä lohikäärme nukkuu vielä. Luola oli pimeä, mutta selvästi pystyi erottamaan kivettyneen lohikäärmeen , joka oli niin iso, että peitti koko sisääntulon.


Olemme hyvin pärjänneet kreikan kielisten kirjaimien kanssa, mutta pari haaveriakin on sattunut. Shamppoon sijasta tuli ostettua hiustenhoitoainetta, pyykinpesuaineen sijasta huuhteluainetta ja harmittavin kömmähdys oli, kun riisi olikin pienirakeista durumvehnää, mikä ei keliakiaa sairastavalle ollut ollenkaan hyvä juttu.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti