tiistai 17. joulukuuta 2019

LEROS, pieni saari DODEKANESIAN saariryhmässä.

Eletään lokakuun puolessa välissä ja on kesäisen lämmintä. Tuulet ovat tyyntyneet ja tutustumme hiljakseen lähisaaristoon. Ensimmäiseksi suuntaamme Kosin viereiselle Pserimos saarelle, joka on suosittu kohde myös charter-purjehtioiden keskuudessa. Tähän aikaan vuodesta lahdessa ei kuitenkaan enää ole tungosta.



Hieno purjehdus naapurisaaren Kalimnoksen kaakkoiskulmaan Akti lahteen. Korkeat rinteet ympärillä takasivat kauniin näkymän. Kalimnoksen kaupungin satamaan pysähdyimme muutamaksi päiväksi ja saimme yllättäen suomalaisia vieraita,  S/Y Sea Dianan Markku ja Pekka Kantviikin pursiseurasta.



                                                                                                                           
Kalimnoksen luoteiskulmalla olevaan Emborius lahteen ja siellä hyvään ravintolaan Artisticoon sovimme tapaamisen heidän kanssaan. Ilta oli ikimuistoinen omistajan viihdyttäessä meitä kitara säestyksellä emännän laulaessa kauniilla äänellä. Ympärillä hääri koko perhe ja miniän toimiessa tarjoilijana lapset olivat milloin isä, mummon, ukin ym. huomassa.


Leroksen eteläiseen lahteen Xerokambokseen ei ollut pitkä matka, mutta meri oli aika kuoppainen moottorilla vatsatuuleen puskettaessa. Kajaakki otettiin käyttöön tällä kertaa.



Lakki lahteen siirryimme suojaan kovalta tuulelta. Seurasimme Leroksen OHI (kansallispäivää), joka syntyi kun kenraali  Metaksas sanoi EI (OHI) Mussolinin vaatimukselle päästää maahan italialaisjoukkoja. Nuoret partiolaiset marssivat ja päristelivät komeasti rumpujaan pitkin Lakin katuja. Muistimme taas katsoa myös aalto ennusteet, jolloin meno Leroksen pohjoisessa oleville Arkhangelos saarille sujui miellyttävämmin. Kajaakilla pääsimme pienelle kallioiden saartamalle hiekkarannalle ja kristallin kirkkaaseen veteen snorklaamaan.



Kohti Leroksen marinaa, missä vietämme itsekin kuukauden ennen Suomeen lentoa. Tapasimme vielä S/Y Kastehelmen Mailan ja Heikin Lakin lahdessa.
Talviaikaan siirryttiin ja pimeä laskeutuu klo 17 ja klo 18 on pimeää. Täällä etelässä voisi olla kivempi olla kesäajassa läpi vuoden. Kuitenkin valoisa aika päivässä on noin 2h pidempi täällä kuin Suomessa nyt marraskuun lopulla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti